Wine & Bites

Wine & Bites


Proefwijngaard Buitenhaar met Pinot Auxerrois

Foto gemaakt tijdens de inspiratie reis in 2022 langs wijnmakers en wijnvelden in de Loire-Cher streek

Buitenhaar Wine & Bites plantte in het voorjaar van 2023 de eerste druivenstokken in een proefwijngaard.
Na lang wikken en wegen kozen we voor de Pinot Auxerrois Blanc druif.
De Auxerrois is een witte druif die zich uitstekend leent voor ons klimaat en onze locatie. 
Het is een van de belangrijke druiven voor Noordelijker streken die de basis is voor een fruitige witte wijn. 
De druivelaar loopt relatief laat uit - tien dagen na de Chardonnay - waardoor de kans op schade door voorjaarsvorst kleiner is.

 Druif

De Pinot Auxerrois blanc is een witte Franse druivensoort en een kruising van de Pinot Blanc en de Heunisch Weiss. 
De naam Auxerrois is vermoedelijk afkomstig uit het Franse graafschap Auxerre. 

De druif is van goede kwaliteit en wordt veel gezien in de Elzas en in Luxemburg.
De druif rijpt vroeg en kan daardoor ook wat langer aan de rank blijven als het weer daarom vraagt.

Smaak

De Auxerrois levert doorgaans een mooie, lichte, droge fruitige wijn. 
Meestal met een fijn zuurtje. 
Typerend zijn geuren en smaken van geroosterde amandelen en geel fruit. Denk aan perzik en abrikoos. 
De familieband met de Pinot Blanc 
is zo sterk, dat hij vaak als een Pinot Blanc wordt aangeboden. 
De Auxerrois heeft wel wat meer body en doorgaans iets meer alcohol dan de Pinot Blanc.  Qua smaak knispert de Auxerrois iets meer.

 Bites

De Auxerrois staat bekend als heel verfrissend als aperitief en bij mooie salades, maar ook een visgerechtje is zeker besteed aan de Auxerrois.

Kortom: een mooie wijn die bij iedere gelegenheid aan kan schuiven.
Meer over eten & drinken ...

Terroir is alles...


Werkschuur Buitenhaar staat aan de rand van een voormalig kleinschalig landbouwgebied. Een gebied dat voor 1900 bekend stond als 'woeste grond' met heide op dekzand uit de laatste ijstijd.
Pas rond 1900 is het gebied door de heer van Kasteel Amerongen - Godard van Aldenburg Bentinck - omgezet in cultuurlandschap. 
Het karrenspoor naast de proefwijngaard is nog steeds in bezit van zijn erfgenamen. 

Maar het verhaal achter Overberg als wijnbouwgebied is veel ouder:

Tijdens de voorlaatste ijstijd stroomde De Noordzee samen met de Zuiderzee als de Eemzee langs de rand van de Gelderse Vallei. 
Hierdoor werd zelfs het huidige Amersfoort ingesloten.
Waar nu Werkschuur Buitenhaar staat, was ooit het strand van deze binnenzee.  Naast zand- en kleilaagjes met schelpen, zitten in de diepe ondergrond afzettingen van schelpenrijk grof zand.

En die schelpjes gaan onze Auxerroitjes tegenkomen!
Op zoek naar het kwelwater dat op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug in onze proefwijngaard omhoog komt...
Wijnetiket Auxerrois Overberg
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Share by: